Het schoonste land van Afrika: Rwanda

Een bezoek aan Oost-Afrika is niet compleet zonder een bezoek aan een van de meest ondergewaardeerde bestemmingen van het Afrikaans continent. In dit artikel lees je waarom wij Rwanda het schoonste land van Afrika vinden.

Denk je aan het oostelijke gedeelte van Afrika dan denk je vaak aan parelwitte stranden en een prachtig blauwe zee. Dat mag je dan wellicht niet in Rwanda vinden, het land heeft voldoende natuurschoon om dat ruimschoots te compenseren. Denk aan het prachtige Kivumeer waaruit de Risizirivier ontspringt om uit te monden in het zuidelijker gelegen Tanganyikameer.

Het schoonste land van Afrika

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is Rwanda bijna on-Afrikaans schoon. De straten zijn schoon en het land heeft bepaalde zaken die we hier als ‘gewoon’ beschouwen, in de ban gedaan. Zo zal je geen plastic zakken aantreffen om je boodschappen te vervoeren (men heeft er gewoon een hekel aan), roken is verboden in het publieke leven en op blote voeten lopen is bij wet verboden.

En, tot verrassing van velen, Rwanda is in digitale zin, het meest ontwikkelde Afrikaanse land. Onder leiding van de huidige president Paul Kagame is de schade van de jarenlange burgeroorlog, de strijd tussen De twee bekende stammen, de Hutsi’s en de Tutsi’s volledig hersteld en maakt het land behoorlijke sprongen voorwaarts.

Kigali International Airport

Bij aankomst in Kigali, er van uitgaande dat je het land per vliegtuig wilt bezoeken, doe je er verstandig aan om een sim kaart te kopen om mobiel bereikbaar te zijn. Een simkaart is eenvoudig aan te schaffen op het vliegveld en bij de vele kiosken in de stad. Houdt er wel rekening mee dat de simkaart geregistreerd dient te zijn, ongeregistreerde simkaarten werken simpelweg niet. Gebruik je liever je eigen smartphone met abonnement, houdt er dan rekening mee dat de roamingkosten enorm hoog kunnen zijn. Overigens bieden de meeste cafe’s, bars, restaurants en hotels gratis internet aan.

Rwandese valuta en mobiel betalen

Het nadeel van een reis naar Oost-Afrika is dat nagenoeg elk land zijn eigen valuta heeft, Rwanda is wat dat betreft geen uitzondering. Het land kent de Rwandese Franc, omgerekend is 1 euro ongeveer 1012 franc waard. Neem dus voldoende euro’s mee om die om te wisselen voor je verblijf in Rwanda.

Heb je een creditcard dan ben je wellicht voordeliger uit door geld op te nemen bij een van de vele geldautomaten. Loop je liever niet met contant geld over straat, overweeg dan om gebruik te maken van het Rwandese systeem van mobiel bankieren. De Rwandese provider biedt de mogelijkheid om via je simkaart betalingen te verrichten en om geld op te nemen. Het is vergelijkbaar met het Keniaanse ‘Mpesa’ systeem.