Vaccinaties in Oost-Afrika

Een reis naar Oost-Afrika is in vele opzichten anders dan een reguliere zomervakantie. Zo zal je zelf de nodige voorbereidingen moeten treffen om je vakantie zorgeloos te laten verlopen. Het gaat dan niet alleen om de wijze van vervoer naar de plek van bestemming, nog belangrijker is de zorg voor je eigen gezondheid. Een bewuste reiziger is zich bewust van het nut van de juiste inentingen. Ook al zijn veel inentingen niet verplicht, voorkomen is beter dan genezen. Op deze pagina leggen we je uit welke vaccinaties in Oost-Afrika nodig zijn.

Afhankelijk van je eigen manier van reizen, de duur van je vakantie en het verblijf in Afrika zijn een aantal maatregelen meer of minder zinvol. Weet je van te voren al dat het contact met de lokale bevolking minimaal zal zijn, bijvoorbeeld omdat je vaker met het vliegtuig zal reizen en je met name in goede resorts verblijft, dan zal je kunnen volstaan met een inenting tegen gele koorts. Sterker nog, je bent het niet verplicht, of het verstandig is om je niet in te enten is een andere vraag.

Welke vaccinaties zijn wenselijk

Een aantal inentingen worden geadviseerd voor reizen naar en door Oost-Afrika:

  • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
  • Gele koorts vaccinatie
  • Hepatitis A vaccinatie
  • BMR vaccinatie (alleen als je nog nooit mazelen hebt gehad of er nooit tegen bent ingeënt)

Ben je van plan langer dan drie maanden in Oost-Afrika te verblijven, denk dan ook na over de volgende vaccinaties in Oost-Afrika:

  • BCG (tuberculose) vaccinatie (in sommige gevallen)
  • Buiktyfus vaccinatie
  • Hepatitis B vaccinatie
  • Meningitis vaccinatie*
  • Rabiës vaccinatie

Gele Koorts

Als je rechtstreeks vanuit een land waar geen gele koorts heers in Kenia, Oeganda of Rwanda aankomt is een inenting niet verplicht. Verstandig is het wel.

Gele koorts mag dan wel een zeldzame ziekte zijn, in 30% van de gevallen is een besmetting dodelijk, dit is eenvoudig te voorkomen door een tijdige vaccinatie. In incidentele gevallen kan het niet hebben van een vaccinatie leiden tot problemen op de luchthavens, met name de Jomo Kenyatta International Airport staat hier om bekend. Zorg dus dat je deze voorkomt door aan te tonen dat je bent ingeënt.

Malaria

De ziekte malaria komt in geheel Afrika voor en nog steeds gebeurt het dan ook Europese reizigers aan een malariabesmetting komen te overlijden. Vaak zijn onwetendheid en slechte voorzorgsmaatregelen de grootste boosdoeners.

De symptomen zijn divers en behoorlijk heftig voor westerlingen. Hevige koortsaanvallen, spierpijn in combinatie met buik- en hoofdpijn zijn de belangrijkste symptomen. Ben je eenmaal besmet dan is het belangrijk om binnen 24 uur je te melden bij een arts voor behandeling. Tegen malaria bestaat geen vaccinatie, wel kan je malariatabletten voorafgaand aan je reis gebruiken om een besmetting te voorkomen.